De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara werd er na zijn overwinning in Parijs-Roubaix in 2010 van verdacht stiekem een motortje in zijn fiets te hebben. Het werd nooit bewezen, maar het kan wel. De motortjes van tegenwoordig zijn klein. Zo klein zelfs dat ze nu in de allerspannendste wedstrijd worden ingezet: de race van sperma richting de eicel.

Parijs-Roubaix mag één van de zwaarste wielerwedstrijden zijn, in vergelijking met de tocht die spermacellen af moeten leggen, is het een rondje rond de kerk. In de ultieme wedstrijd overleeft alleen de winnaar.

Vaak lukt het zelfs geen enkele spermatozoïde om de tocht te volbrengen. Het is één van de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid van mannen: sperma met te weinig stuwkracht om het hele stuk vol te houden.

Nanorobot

Duitse onderzoekers van het Leibniz Institute for Solid State and Materials Research Dresden hebben nu een nanorobot ontwikkeld die de zaadcel helpt om zijn doel te bereiken, schrijft The Next Web vrijdag.

Robot is overigens eigenlijk een beetje te veel gezegd, want de kleine metalen helix die om de staart van de zaadcel wordt geplaatst, wordt voortbewogen door een elektrisch veld te creëren. Maar toch, knap is het wel.

Alternatief voor ivf

De techniek moet in de toekomst een alternatief worden voor ivf, waarbij de bevruchting buiten de baarmoeder plaatsvindt en bevruchte eicellen worden teruggeplaatst. Zover is het echter nog lang niet. Op dit moment zijn is de 'spermbot' alleen nog operationeel in een petrischaaltje. Het gaat nog een  hele tijd duren voordat de vinding op mensen kan worden getest.

Bekijk hieronder een Youtubevideo van de American Chemical Society over de nieuwe techniek.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl